Efficiëntie in industriële reiniging

Door Storm Industriediensten.

Een hoog opgeleide engineer of monteur eenvoudige werkzaamheden laten uitvoeren. Met groot materieel uittrekken om een kleine lekkage op te ruimen. De strengste asbestprotocollen volgen in situaties waar dit eenvoudiger, maar beslist even veilig kan. Het lijkt allemaal erg omslachtig, maar het gebeurt nog vaak.
Eenvoudig en soms zwaar handmatig werk in complexe omgevingen. Niemand zit erop te wachten. “Niemand, behalve wij”, zegt Jan Storm van Storm Industriediensten. “Onze medewerkers zijn in de basis allemaal enorm gemotiveerde handmatige schoonmakers, die voor geen enkele klus te beroerd zijn en het hoogste niveau qua veiligheid hanteren. Al 82 jaar passen we ons aan de wensen en behoeften van onze klanten aan. Dat is ons bestaansrecht. Doordat wij het werk bottom-up aanvliegen lukt het ons steeds om efficiëntieslagen en serieuze besparingen te realiseren.”

Efficiëntie zonder concessies

Efficiëntie staat natuurlijk bij veel bedrijven hoog op de prioriteitenlijst, maar dit mag nooit ten koste gaan van de veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid. Ons credo is dan ook ‘Efficiëntie zonder concessies’. Dit pakket aan drijfveren vatten wij samen als onze vanzelfsprekende garanties: Het absolute vertrekpunt om in de veeleisende wereld van de industriële dienstverlening te kunnen opereren.

Basiswerkzaamheden

Groot besparingspotentieel zit volgens Storm in een goede inzet van medewerkers. Het komt nog vaak voor dat gediplomeerde specialisten basiswerkzaamheden uitvoeren. Als voorbeeld noemt hij een isolatiespecialist die eerst de oude isolatie moet verwijderen, voordat hij zijn werkelijke specialisme, het aanbrengen ervan, kan inzetten. “Isolatie verwijderen kunnen wij ook. Daar zijn geen isolatie-diploma’s voor nodig. Zo pakken wij, overal waar mogelijk, dit soort basiswerkzaamheden graag op, met meer motivatie en tegen een aantrekkelijkere prijs.“

Met een kanon op een mug schieten

Storm ziet dat er nog vaak groot materieel ingezet wordt om kleine klussen te klaren. “Denk aan een grote vacuümwagen die ingezet wordt om een klein plasje olie te verwijderen. Dat is alsof je met een kanon op een mug schiet. Wij kijken juist naar laagdrempelige, handmatige manieren om het probleem op te lossen. Misschien is een handje vol absorptiekorrels of wat zand en een bezem al voldoende. Daarmee kunnen we de klant veel onnodige kosten besparen. En is het niet handmatig op te lossen, dan schakelen we een van onze machinale collega’s in. Zo weet de klant zeker dat het goed en efficiënt wordt opgelost.”

Eén partij of knippen?

Bedrijven brengen vaak de volledige industriële reiniging bij één partij onder. Gewoonweg omdat dit makkelijk eenmalig inkopen is, maar dit gemak gaat vaak ten koste van een efficiënte uitvoering. “Wij zien in de praktijk dat dus juist een knip tussen handmatige en machinale cleaning kostenbesparend werkt”, aldus Storm. “Een totaalleverancier van industriële reiniging heeft vaak machinale cleaning als hoofdactiviteit en huurt uitzendkrachten in voor het handmatige deel van de werkzaamheden. Hierdoor ontbreekt de focus, betaal je teveel én is er minder grip op kwaliteit en veiligheid.”

Raffinaderijen

Diverse raffinaderijen hebben deze knip tussen handmatige en machinale cleaning al decennia geleden gemaakt. “Onze werkzaamheden bij deze raffinaderijen zijn heel breed”, zegt Business Unit Manager Edwin van de Wal. “Handmatige schoonmaak en mechanisch werk is de hoofdmoot, maar men kan ons voor allerhande andere taken inzetten. Heftruckwerk, een verhuisklus, klein schilderwerk, dat soort zaken. Alle basiswerkzaamheden kunnen ze aan ons kwijt. Dankzij onze platte organisatie en flexibele medewerkers, kunnen we snel schakelen en direct mensen vrij maken voor dringende werkzaamheden. Soms is dat ook een taak die we nog niet eerder gedaan hebben. Dan bekwamen we ons erin en zorgen we dat het veilig en goed gebeurt. Zo wordt onze dienstverlening steeds breder. Een mooi voorbeeld hiervan is het verwijderen van asbesthoudende flenspakkingen. Dit doen we heel efficiënt met de Batteryspray methode. Ik ben er trots op dat we dit soort innovaties kunnen aanbieden en we hiermee de klant op een veilige en voordelige manier nog verder kunnen ontzorgen. Dit is vooral mogelijk dankzij onze gemotiveerde medewerkers. Zij zijn ons belangrijkste erfgoed.”

Duurzaam

Op plants van (chemische) industrieën kan niet met ieder schoonmaakmiddel worden gewerkt. Het liefst wordt er een milieuvriendelijk middel of zelfs water zonder toevoegingen gebruikt. Duurzaamheid is immers voor ieder bedrijf een belangrijke doelstelling. Bovendien zorgen biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen voor minder afval, wat weer scheelt in de kosten.

Eigen medewerkers inzetten

In rustige tijden zijn er bedrijven die eigen medewerkers, zoals operators, inzetten om schoonmaaktaken op te pakken. Een operator zal deze taken echter een stuk minder gemotiveerd oppakken en wellicht ook minder grondig. Dit kan tot veiligheidsrisico’s leiden. Bovendien kan onzorgvuldige schoonmaak ook de continuïteit van processen in gevaar brengen. De meest bedrijven concluderen dan ook: schoonmaken is een vak. Laat het door ervaren en gemotiveerde mensen doen.

Kom direct met ons in contact

Wij komen bij u langs om de situatie op te nemen en doen u binnen 24 uur een vrijblijvende offerte.

Efficiëntie in industriële reiniging